tisdag 26 mars 2013

Personporträtt - Kristina Andelid, viola

foto: Henrik Torolphi

Kristina Andelid, viola (altfiol).
Kristina började spela viola när hon var 11 år gammal, men musikintresset började med blockflöjt och altblockflöjt i Kommunala Musikskolan i Lund där hon blåste på i två år.
När hon sedan skulle välja orkesterinstrument ville hon helst spela cello - "tyckte att cello hade en så vacker ton och att det såg så häftigt ut när man spelade. Men min pappa bestämde att viola skulle passa mig bäst.
Och han hade rätt!! Jag trivs utmärkt och älskar det speciella soundet hos violan och violans roll i orkestern. Och alla viloaskämt...
Därefter spelade jag i Kommunala Musikskolan i Lund, i Ungdomsorkestern, Lunds Stadsorkester och Nordiska Ungdomsorkestern tills jag var lite över 20 år.


Sedan flyttade jag ifrån Lund till Umeå, Göteborg, Paris, Bryssel, Alingsås och tillbaka till Göteborg och rörde inte violan på 16-17 år.
Men den var alltid med... ett under att den har överlevt... precis som om den visste att den skulle behövas igen.
Det var en kollega som spelar i Partille Kammarorkester som uppmuntrade mig till att börja spela igen. Det är det bästa han har gjort...
Musiken är en fantastisk paus från jobbet som specialistlungläkare med många mycket svår sjuka patienter. Att tillsammans med andra få vara med och spela, skapa (inget bra ord...) musik är ett oerhört privilegium. Man koncentrerar sig och är fokuserad men inte stressad".

Och jag måste tillägga att Kristina spelar i fler orkestrar, bl. a som hon nämnde ovan Partille Kammarorkester och Camerata Gothia. Och varje sommar sedan kanske 6-7 år tillbaka deltar hon i en internationell musikvecka i Värmland.

Intervju: Beata Angelbjörk

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar